De smartphone is niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Bijna iedereen om je heen heeft wel een smartphone – van oma’s tot kleine neefjes. Het is natuurlijk ideaal om altijd bereikbaar te zijn. We zijn tegenwoordig echter allemaal zó bereikbaar, dat er een ontwikkeling plaatsvindt die toch wel zorgelijk is: steeds meer mensen hebben last van een telefoonverslaving. Deze verslaving heet nomofobie, van het Engelse ‘no mobile phone phobia’. Weet jij wel wat de symptomen van telefoonverslaving zijn? Die kun je hieronder vinden. Als je van je verslaving af wilt komen of als je gewoon een beetje wilt minderen met het gebruik van je smartphone, staan onderaan een paar tips.
Wat zijn de symptomen van een telefoonverslaving?
Er zijn een aantal symptomen van het hebben van een telefoonverslaving. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze je wel heel bekend voorkomen, of misschien doen de symptomen je denken aan het gedrag van iemand in jouw omgeving. Ten eerste voelen verslaafden zich onrustig als ze hun telefoon niet in de buurt hebben. Als ze even op en neer naar de supermarkt gaan en ze komen erachter dat ze hun telefoon zijn vergeten, gaan ze terug naar huis om hun smartphone op te halen. Een smartphoneverslaafde bekijkt ook continu zijn of haar telefoon om te checken of er al nieuwe meldingen binnen zijn en reageert daar dan ook direct op.
Daarnaast heeft een telefoonverslaafde weleens het idee dat zijn of haar smartphone trilt, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook een belangrijk symptoom van een smartphoneverslaving is dat een verslaafde meer bezig is met zijn of haar telefoon dan met de mensen om zich heen. Dat betekent dat een telefoonverslaafde tijdens een gesprek soms gewoon niet oplet, omdat diegene druk bezig is met appen, Facebook aan het checken is of door Instagram scrollt. Een duidelijk gevolg van telefoonverslaving is het slecht presteren, bijvoorbeeld op school. Veel kinderen zijn tijdens lessen drukker bezig met hun telefoon dan met letten op wat er uitgelegd wordt.
Wat kun je aan een telefoonverslaving doen?
Waarschijnlijk herken je een of meerdere symptomen bij jezelf. Je zou bijna kunnen stellen dat iedereen een beetje verslaafd is aan zijn of haar smartphone. Het is in ieder geval goed om ons smartphonegebruik een beetje onder controle te krijgen, want overal waar je om je heen kijkt, zie je mensen die meer met hun telefoon bezig zijn dan met hun omgeving. Dit is niet alleen ongezellig, maar ook gevaarlijk. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je afhankelijkheid van je smartphone te verminderen.
Probeer niet op je telefoon te kijken vlak voordat je gaat slapen. Tip als je je telefoon ook als wekker gebruikt: zet je telefoon helemaal uit en koop een ouderwetse wekker. Ook kun je met je vrienden afspreken dat jullie allemaal jullie telefoon uitzetten als jullie bij elkaar zijn. Het allerbelangrijkste is toch wel dat je met jezelf afspreekt dat je je telefoon niet gebruikt tijdens het autorijden. Dit is enorm onverantwoord. Zo breng je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar. Als je zo nodig even moet appen, ga je maar op een parkeerplaats staan.
Bedrijven en makers van apps en website zijn druk bezig om jouw aandacht op te eisen en vast te houden. Door slimme truukjes werken zij hier (on?)bewust telefoonverslaving in de hand.